Bestill her
Fakta om Chili
Mange har skrevet om chili som et forbrenningsøkende middel. Vi bruker chili som en hovedingrediens i kosttilskuddet Chili Forte, og ønsker å informere om hvordan chili fungerer i kroppen.
HVA ER CHILI?
Chili er en pepperplante fra Sør-Amerika, og den har vært brukt som medisinplante i over 9.500 år. I vår kultur er chili først og fremst benyttet som krydder i salater, gryter og så videre. Chili ble først importert til Norge på slutten av 60-tallet, og ble ikke en vanlig ingrediens på norske kjøkken før det var gått flere år.
Chilifrukten har ulike farger, former og styrkegrader, alt etter vekstområde, vanntilgang, årgang, varme m.m. Styrken i smaken måles etter Scoville-skalaen. Paprika har 0 i styrkegrad, mens italiensk peperocini ligger på 100 – 500, og habanero ligger på 80.000 – 300.000. Den sterkeste chili man har funnet, var på 577.000 på Scoville-skalaen. Virkestoffet i chili heter capsaicin – og ren capsaicin barker til med 16.000.000 på Scoville…
HVORDAN VIRKER CHILI POSITIVT I KROPPEN?
Når du spiser chili med en viss styrke, kjennes det som om det brenner i munnen. Det er fordi capsaicin binder seg til reseptorer i munnen – de samme reseptorene som registrerer smerte fra varme. Dette frigjør endorfiner i kroppen, og det igjen utløser en følelse av velvære. Når man spiser chili, får man også i seg store doser C-vitamin – chili inneholder f.eks. mer enn tre ganger så mye C-vitamin som appelsiner. A-vitamin, som er bra for synet og begrenser betennelser, er det også mye av i chili, sammen med betakaroten. Har du problemer med blodsukkeret, viser en amerikansk studie at bruken av chili i mat kan redusere behovet for insulin i nedbrytingen av maten med opptil 60%.
SLIK ØKER CHILI FORBRENNINGEN
Vi snakker ikke om kjempestore endringer i forbrenningen – men vi snakker om at chili i forsøk har vært registrert som hovedgrunnen til en økt forbrenning på opptil 285 kalorier i timen – stillesittende. I tillegg til chili, inneholder Chili Forte både krom, pantotensyre, vitamin B12 og niacin. Chili inneholder det aktive virkestoffet capsaicin, som sammen med grønn te har vist seg å dempe sultfølelsen (Clinical Nutrition, 2009). En annen studie fra samme år (European Journal of Nutrition) viste at capsaicin kan minske forekomsten av hormonet ghrelin, som øker sultfølelsen. Flere studier har vist at bruk av capsaicin øker forbrenningen – studier har vist en økning på opptil 20% i 30 minutter etter inntak av chili. Kombinasjonen av bestanddelene i Chili Forte vil altså virke sultdempende (chili; capsaicin), stabiliserende på blodsukkeret (krom), og gi en økning i forbrenningen (chili).
IKKE BASER DEG PÅ KOSTTILSKUDD ALENE
På våre nettsider vil du se at vi ikke kaller Chili Forte for et slankeprodukt.– Chili Forte er og blir et kosttilskudd som har visse effekter det går an å “kapitalisere” på. I tillegg til at tilskuddet har de tidligere nevnte effektene, anbefaler vi naturligvis at man baserer livet på et fornuftig, balansert kosthold. At det er udelt positivt med fysisk aktivitet i tillegg til riktig mat og kosttilskudd, tror vi ikke noen vil være uenige med oss om…
Kosttilskudd er altså akkurat det – tilskudd til den vanlige kosten, og skal ikke erstatte vanlig kost, men komme i tillegg til denne. Det er flere grunner til at mange kan trenge kosttilskudd i vår moderne verden. Av forskjellige grunner har ikke alle den optimale blandingen av viktige vitaminer, mineraler, antioksidanter, aminosyrer o.s.v. i det daglige kostholdet.
– Bruk av riktig kosttilskudd kan hjelpe til å skape den balansen i inntaket av viktige stoffer som kroppen er avhengig av, for å kunne fungere best mulig. Forurensing, stress – det kan være flere ytre grunner til at våre moderne kropper kan ha behov for litt hjelp for å finne den rette balansen. Grunnlaget – et balansert kosthold – er selve grunnmuren, og så kan vi prøve med tilskudd der vi føler det er behov for det.